Un text de Veronica Soare

Când am ajuns în Făgăraș și am coborât din mașină, lângă cetate, aerul orașului era plin de voioșia copiilor aflați pe biciclete, pedalând frenetic, sub încurajările părinților sau ale voluntarilor. Haide, hai încă un pic! Nu te opri! Nu te opri! Bravooo!

Era în plină desfășurare cursa copiilor de 4-6 ani în cadrul celei de-a patra ediții Bikeathon, un eveniment de strângere de fonduri organizat din 2014 de Fundația Comunitară Țara Făgărașului, o sărbătoare în care, cu pretextul bucuriei de a pedala, comunitatea se pune în mișcare pentru proiectele pe care vrea să le susțină.

Făgăraș e un oraș cu aproximativ 30.000 de locuitori, un oraș peste care domnește liniștea, exceptând câteva evenimente – iar Bikeathonul, devenit deja o tradiție, este unul dintre ele. Făgărașul e mai ales un oraș care de câțiva ani încoace ne arată că se pot face multe lucruri, în comunități mici, dacă există oameni și entități dornice să schimbe ceva.

Rezultatele acestui eveniment în primii trei ani confirmă vorbele de mai sus: 1200 de donatori au contribuit cu 107.000 de lei la 40 de proiecte finanțate.  1074 de bicicliști au pedalat 8850 km. Buna funcționare a evenimentului a fost asigurată de echipa fundației și 173 voluntari.

Cea de-a patra ediție arată că proiectul este în creștere și se bucură de entuziasmul localnicilor: 130 de voluntari, 709 bicicliști și 68.000 de lei strânși pentru finanțarea celor douăsprezece proiecte înscrise, acoperind diverse nevoi: educație, tineret, sănătate, terapii speciale, dezvoltare personală și integrare socială, sport, mediu, ecologie, cultură și artă. Poveștile celor douăsprezece proiecte pot fi citite pe site-ul dedicat, aici: http://bikeathon.fundatiactf.ro/proiecte-înscrise/

Patru dintre ele și-au atins și depășit bugetele necesare.

Unul dintre ele este Vino cu noi în laboratorul de științe!, un proiect propus de Consiliul Școlar al Elevilor Colegiului Național Doamnă Stanca, având că scop realizarea unui laborator de științe- fizică, chimie, biologie. Secretul? Echipa proiectului a reușit să mobilizeze 169 de bicicliști.

Un alt proiect care și-a îndeplinit obiectivul este Mișcare pentru recuperare, un proiect propus de Spitalul Municipal din oraș cu scopul de a dota sala de gimnastică din cadrul Compartimentului de Recuperare, medicină fizică și balneologie. 140 de bicicliști și susținătorii lor i-au ajutat să își îndeplinească obiectivul.

Echipa ștrumfilor de la Colegiul Național Radu Negru a reușit să strângă fondurile necesare proiectului Mânuțe dibace și minți perspicace, un proiect prin care se dorește inițierea elevilor în tainele olăritului, traforajului sau tâmplăriei. Cei aproape o sută de bicicliști au pedalat cu succes pentru asta.

Grupul de inițiativă pentru sprijinul copiilor cu cerințe educative speciale a înscris proiectul Dreptul la șanse egale, pentru care, cu ajutorul a 24 de bicicliști, au reușit să strângă fondurile necesare, așadar centrul de joacă pentru copiii de la CSEI Făgăraș va fi realizat.

Imediat ce-am ajuns m-am rătăcit prin mulțimea de oameni adunată în jurul Cetății. Cursele lungi erau în desfășurare, așadar la acea oră mulțimea era în general alcătuită dintre susținătorii acestora, care îi așteptau și, mai ales din bicicliștii cei mici, unii dintre ei pedalând cu rost pentru prima data, alții, mai experimentați deja, participând și în anii anteriori, abia terminaseră cursele. Însoțiți de părinții lor, răspunsurile lor, trase la indigo, vorbesc despre ceea ce fără să știm acest eveniment clădește: bucuria de a face un bine.

La umbra unuia dintre arborii de lângă intrarea în cetate o doamnă păzește mai multe rucsacuri. Este secretarul Asociației Sătești Sona Noastră, participant la eveniment cu proiectul Pedalăm cu foc. Asociația e tânără, abia la început de drum, dar se află pentru a treia oară la Bikethon, anul acesta cu 15 bicicliști înscriși. Și-au propus să strângă fonduri pentru a promova în cadrul comunității amplasarea “Pompei de pompieri” existentă în satul lor, o pompă care din 1895 deservește echipele de pompieri voluntari din comunitate la stingerea incendiilor. În primii doi ani au finalizat, cu ajutorul fondurilor strânse la Bikeathon, proiectele propuse. Doamna Mariana Stoia și echipa ei de voluntari sunt puși pe fapte mari. După patruzeci de ani de muncă își dorește să fructifice timpul liber de după pensionare dedicându-l comunității. E foarte optimistă că încet încet, în micul lor sat cu doar două sute de locuitori, oamenii vor înțelege că uneori facem lucruri fără a aștepta nimic în schimb și e bucuroasă că există în zonă Fundația Comunitară Țara Făgărașului, care îi sprijină și îi învață cum să facă lucrurile mai bine.

Împrejurimile Cetății au mustit de oameni până târziu după masă de prânz. 1500 de oameni uniți cu rost de către Fundația Comunitară Țara Făgărașului, care a împlinit curând patru ani de la înființare. Sigla fundației e inspirată de un motiv întâlnit în pieptarele originare din zonă, un semn grafic vechi, compus dintr-o suită de spirale simbolizând drumul prin viață, cu urcușuri și coborâșuri, dar și continuitatea.

Așa cum spun organizatorii, depinde doar de noi cum ne construim și ne îmbogățim drumul. De patru ani, ei construiesc și asta începe să se vadă în comunitate. Sute de oameni care au donat pentru a participa la acest eveniment și, o parte din ei, au dus vorba mai departe la familie, prieteni, colegi.

Paula Mihăilă, director în cadrul unei companii, s-a implicat activ încă de la prima ediție. Anul acesta a susținut și a pedalat proiectul Mișcare pentru recuperare. Crede în puterea exemplului și în importanța de a discuta cu fiecare om în parte.

La mine e simplu, spune ea. Eu pun mâna pe telefon și sun. Cel mult mă pot refuza. Nu-i nimic, insist la anul. Acum doi ani am avut chiar o echipă foarte mare , nouăzeci de oameni.I -am sunat, le-am spus despre ce e vorba , chiar le-am propus să le fac eu înscrierea online. Important e să nu renunți dacă ești refuzat și să îi faci pe oameni să înțeleagă că biciclitul e a doua chestie importantă . Încet încet simt că îi învățăm pe oameni cum e cu strângerea de fonduri.

Nici noi n-am știut la început exact cum funcționează o fundație comunitară, spune Andreea Mija, membru în board-ul fundației. Eram mai degrabă mânați de entuziasm, să facem ceva. În primul lor proiect au adunat bani și au cumpărat cearșafuri la spital, apoi au crescut și au devenit mai strategici, după ce au înțeles că o fundație comunitară mobilizează resurse din comunitate și îi ajută pe alții să facă bine în microcomunitățile lor. Bikeathon e unul dintre mecanisme. Și uite ce bine funcționează. Noi am avut mare avantaj cu Oana (n.r. Oana Mitea, directorul executiv al fundației), că noi toți în board am fost puși pe treabă, dar directorul executiv e drive-ul. Experiența ei face diferența pentru noi.

În fața tabloului acelei dimineți din Țara Făgărașului am înțeles încă o dată că fundațiile comunitare sunt un pilon de bază, că ceea ce clădesc e bun clădit pe termen lung, că valoarea nu e doar aceea cuantificabilă în bani, dar stă adesea în a construi încredere în comunități.

Am părăsit orașul în arșița după-amiezii. Aleile din jurul cetății erau deja pustii, ultimii voluntari care s-au asigurat că totul a rămas în ordine, se retrăgeau înspre o terasă. Lebedele se odihneau, în liniște, la soare, iar locul nu mai purta urmele sărbătorii de mai devreme, dar sărbătoarea continuă să existe în fiecare din cei care au luat parte la ea.