„Orașul în vitrină” este un imbold pentru activarea Făgărașului prin tinerii lui. Punem la dispoziție idei și resurse care încurajează tinerii să privească inițiativele, spațiile și informațiile neutilizate din oraș ca pe laboratoare urbane temporare în care pot aduce culoare și vitalitate prin mici proiecte care transformă spații „moarte” în zone de interes, creație și interacțiune.

CUM
Oferim o serie de ateliere îndrumătoare și mici finanțări nerambursabile pentru încurajarea inițiativelor cu potențial.
DE CE
Scopul inițiativei „Orașul în Vitrină” este de a pune în mișcare un exemplu concret și creativ de schimbare de jos în sus – adică transformarea care vine chiar de la locuitorii cu inițiativă și încredere în potențialul orașului lor.
CINE
Fondul Orașul în vitrină este un proiect al câtorva tineri care au participat la Programul de Leadership al Institutului Aspen România – și este administrat de Fundația Comunitară Țara Făgărașului și Asociația Odaia Creativă. Fondurile puse la dispoziție pentru prima sesiune de finanțare provin de la Institutul Aspen România.
Inițiatori: Alexandra Ștef, Anamaria Vrabie, Livia Stan, Oana Preda.
Cu sprijinul: Cătălin Gongorici, Irina Paraschivoiu, Maria Duda.
Parteneri: MKBT: Make Better, Fundația Comunitară Țara Făgărașului, Institutul Aspen România.

Orașul în Vitrină în 2015/ 2016 – prima sesiune
Prima sesiune de finanțare fondul Orașul în Vitrină a însemnat organizarea a trei ateliere creative cu invitați din toate colțuri țării și lansarea a două burse de jurnalism „Jurnalist pentru Fapte Bune” pentru tinerii din Făgăraș. Imagini de la ateliere aici, iar articolele bursierilor vor fi disponibile în curând aici.
Inițiativa Orașul în Vitrină a fost menționată și în cadrul Anualei de Arhitectură București 2015, la secţiunea arhitectură participativă şi acţiuni civice.
• 3 ateliere creative
Intro Intervenții Urbane Creative | 6 iunie 2015 | Casa Fundațiilor și Asociațiilor Făgăraș|
Cu: Andreea Vrabie și Ioana Calen, fondatoarele IdeasLab și Modulab
Despre: laboratoare creative care promovează și, respectiv, dezvoltă medii noi de exprimare la intersecția între artă, design și tehnologie – oferă o introducere în design thinking și creativitate aplicată în spații urbane. Într-un format accesibil, prezintă exemple de intervenții care pun orașul sub o lupă interactivă, pornind de la ideea că locuitul nu este neapărat ceva pasiv, ci poate deveni un gest participativ și creativ de modelare a spațiilor publice.

Improv Skate Park | 6 iunie 2015 | Casa Fundațiilor și Asociațiilor Făgăraș, prin zone de „skate” din oraș|
Cu: Pieter Wieringa
Despre: Pieter este activist pentru orașe verzi și skater cu o misiune. Alături de o gașcă dedicată din Olanda natală – Bats Krew – practică skateboarding-ul ca o formă de a reda funcționalitate și însemnătate unor spații abandonate. Astfel, acest sport urban devine un mod creativ de activare a orașului. Pasionat de activarea și maximizarea spațiilor verzi urbane, oferă un demo de skateboarding în Făgărașul transformat temporar în skate park improvizat, exemplu practic de interacțiune și multifuncționalitate a spațiului construit.
Jurnalist de fapte bune – atelier de scriere creativă și jurnalism | 18 august 2016 | Casa de Cultură Făgăraș|
Cu: Svetlana Cârstean
Despre: Atelierul se adresează tinerilor pasionați de scriere creativă, care vor să afle noțiuni elementare de jurnalism, jurnaliștilor și coordonatorilor de proiecte interesați de dezvoltarea lor profesională, cât și persoanelor dornice să dea voce inițiativelor pozitive din jurul lor. Ulterior atelierului se lansează bursele „Jurnalist pentru fapte bune”, iar poveștile documentate vor fi publicate în Harta Inițiativelor Civice, parte a platformei „Incredere în Făgăraș”. Atelierul se desfășoară în cadrul Zilelor Voluntariatului și Inițiativelor Civice 2016.

• Program de burse și mentorat Jurnalist de fapte bune

Bursele de jurnalism „Jurnalist pentru fapte bune” sunt acordate de Fundația Comunitară Țara Făgărașului prin fondul Orașul în Vitrină celor interesați de documentarea și propagarea poveștilor despre inițiative civice locale și oameni implicați din zonă. Bursele vor fi în valoare de 1000 de lei fiecare și vor putea acoperi orice cheltuieli ocazionate de documentarea și redactarea a minimum 3 articole despre inițiative civice din Țara Făgărașului pentru perioada 8 septembrie 2016 – 8 noiembrie 2016. Scopul burselor „Jurnalist pentru fapte bune” este să sprijine formarea unui grup de lucru interesat de jurnalism narativ, la intersecția cu scrierea creativă, capabil să dea voce inițiativelor din zonă și să inspire cooperare între demersurile mici și mari din zonă. Mai multe aici.