”Poveștile Științescu” continuă cu proiectul înscris de elevii Colegiului ”Aurel Vijoli” din Făgăraș, ”Ne jucăm, explorăm, învățăm!”, coordonați de d-na profesor Elena Pleșa. Proiectul explorează studierea fenomenelor naturale într-o manieră atractivă, în măsură să stimuleze interesul elevilor și să dezvolte aptitudini specifice domeniului științe. Cu ajutorul lor, elevii din învățământul primar asimilează cu ușurință noțiuni de chimie si biologie, înțeleg relația cauză-efect și își dezvoltă gândirea critică. Ei învață despre decantare, filtre de apă, circuitul apei în natură, magnetism, vulcani sau circuite electrice, într-un mod practic si interactiv.

Profesorul coordonator al proiectului, d-na Elena Pleșa, este un om care pune pasiune în ceea ce face, ultimii 20 de ani petrecându-i la catedră alături de copii. Mereu a găsit puterea de a merge mai departe, pentru a forma caractere și a modela minți: ”Am ales meseria de dascăl din dragoste pentru copilul meu, extinsă asupra tuturor celor pe care i-am îndrumat. Am vrut să fiu părinte, prieten, model și consilier. Am vrut să ofer zâmbet, bunătate, frumusețe, înțelepciune și cunoaștere. Toate acestea definesc un dascăl bun care se află mereu alături de copiii săi cu sufletul şi cu tot ce ştie, care se adaptează provocărilor, nu este niciodată obosit, plictisit sau prea bătrân. Îmi găsesc inspirația în tot ceea ce ne înconjoară,  natură și oameni,  râs de copil, ploaie, cuvinte și muzică, palpabil și eter. Fiecare generație care mi-a trecut prin mâini a plecat cu o parte din sufletul meu”. Își amintește cu drag de doi mentori care și-au pus amprenta pe cariera dânsei: Mariana Norel, profesor excelent și autor de manuale,  cea care i-a insuflat dragostea pentru limba română, pentru cuvinte și poveste și Viorica Chelbea, actriță renumită a Brașovului, care a dat tonuri și nuanțe cuvintelor și a însuflețit poveștile.

D-na Profesor Elena Pleșa povestește că a înscris proiectul  în Fondul Științescu din dorința de a le oferi elevilor șansa de a vedea și participa la experimente cu materiale inovatoare, atractive, ce au eficientizat predarea orelor de științe si matematică. În Povestea Științescu cel mai mult o motivează ”bucuria copiilor de a juca rolul unor mici exploratori și rezultatele spectaculoase obținute de ei în înțelegerea științifică a unor fenomene. Împreună cu voluntarii am făcut lucruri deosebite, am plantat în suflete de copii plăcerea studierii științelor și am schimbat mentalități și stiluri de viață”.

Elevii Colegiului ”Aurel Vijoli” din Făgăraș s-au implicat total în activitățile practice ale proiectului, au învățat mai ușor descoperind, „palpând” totul, pentru a se lega de concret.  D-na prof. Elena Pleșa consideră că acest program încurajează altfel metodele de predare- învățare, prin aplicabilitatea imediată la orice vârstă. ”Pentru copiii din zona Combinatului, interesul pentru știință s-a intensificat, deoarece a fost descoperită o latură fascinantă a lumii vii, a fenomenelor din sfera fizicii sau a chimiei, iar abilitățile pentru cercetare științifică au căpătat contur. Tot mai mulți copii sunt doritori să participe la activitățile lui Științescu, pentru a afla, a descoperi, a transmite experiențe ale unor explorări sau experimente științifice. S-au dezvoltat vizibil relațiile de colaborare, dar si interesul pentru școală. Faptul că elevii noștri au devenit  „experți” și au împărtășit cunoștințele lor și altor copii, le-a mărit încrederea în sine, le-a creat un sâmbure de independență, vital oricărui explorator serios”- spune prof. coordonator Elena Pleșa, care deja are în minte idei pentru un alt proiect Științescu, pentru care a început să caute colaboratori.

Iată ce spun elevii implicați în proiectul ”Ne jucăm, explorăm, învățăm!”:

M.M. (cl. a III-a) – “Activitățile au fost interesante, atractive, am descoperit prin experimente ceea ce nu am înțeles doar citind și am avut bucuria de a fi “expert” pentru copiii de la Școala Șercaia.”
B.I. (cl. a IV-a) – “Mulțumim lui Științescu pentru posibilitatea pe care ne-a oferit-o de a organiza o excursie în care am vizitat Muzeul de Științe Naturale, Grădina Zoologică din Sibiu și Fabrica de sticlă din Avrig.”