Asociația Poveștile Carpaților este un ONG tânăr, ce își propune să salveze munții și legendele lor. Valorifică în acest scop patrimoniul montan al României și susține promovarea turismului montan într-un mod responsabil, în care comuniunea om-natură să aibă la bază respect și recunoștință.

O poveste adevărată nu moare niciodată, pentru că rămâne în inimile tuturor celor care au trăit-o și care o fac să continue chiar și atunci când pare că a ajuns la final. Așa se poate spune și despre Cabana Urlea, monument al munților Făgăraș, care își va continua povestea datorită eforturilor unei mâini de oameni.

În luna iulie a anului 2018, Cristina Stanciu și Bogdan Mihalache au reușit să achiziționeze cabana de la vechiul proprietar din economiile proprii și un împrumut la bancă. Au cumpărat-o doar o lună mai târziu de la prima vizită la Urlea.

„În luna iunie am pășit pentru prima dată în Poiana Curmăturii, de la cabana Urlea, unde parcă întreaga natură m-a îmbrățișat. E ceva absolut magic aici. Priveam întreaga poiană din spatele cabanei, fascinată de măreția orizonturilor. Prin fața ochilor mi se derulau încet frânturi din trecut, oameni veseli cu rucsaci în spate descoperind poiana sau savurând în tihnă un ceai aburind în dezmierdarea soarelui. Ș-apoi o voce ce parcă mă ținea de mână șoptindu-mi “mai rămâi, te rog rămâi”.

La o luna după această întâlnire, Cabana Urlea avea să fie cu acte în regulă parte din sufletul meu, devenindu-i astfel protector și luându-mi angajamentul alături de Bogdan că prin „Poveștile Carpaților” să o readucem la viață și să o reintroducem în circuitul turistic al munților Făgăraș.

Atunci când simți că ceva te cheamă și are nevoie de tine, cumva, Universul face în așa fel încât să ți se deschidă calea spre realizare”, a povestit Cristina Stanciu.

Prima cabană de altitudine din Carpații României recondiționată într-o manieră ecologică

De câteva săptămâni a fost publicat noul concept arhitectural pentru cabană, înfățișând o recondiționare modernă a unei amintiri de acum aproape un secol. Acesta păstrează arhitectura vechii cabane în contextul actual. Pentru realizare s-a lucrat cu un arhitect care este și om de munte și are o viziune de ansamblu a cabanelor montane din străinătate.

„Cabana Urlea reprezintă pentru cei mai multi iubitori ai munților Făgăraș locul de întâlnire al oamenilor ce cântă la chitară și își spun povești la gura sobei. Noi dorim să păstrăm tradiția cabanelor de munte. Vrem ca turistul care vine pe munte la Urlea să găsească o cabană primitoare, ca în vremurile de odinioară, și un loc unde să afle toate informațiile necesare parcurgerii în siguranță a traseelor din zonă. Cabana Urlea va fi în continuare un loc de odihnă și relaxare în armonie cu natura” a adăugat Cristina.

Pe de altă parte au fost urmărite și aspecte precum rezistența construcției în timp cu costuri minime, impactul dăunător scăzut asupra mediului înconjurător, pe parcursul lucrărilor cât și întregul ciclu de viață al cabanei și consumul resurselor naturale cât mai bine structurat. Intenția este de a folosi cât mai multe surse naturale, cum ar fi energia solară, în funcționalitate cabanei.

Astfel Cabana Urlea ar deveni un model pentru turismul montan românesc, fiind un loc de adăpost cât și unul care să aducă oamenii împreună, prin evenimente sau workshop-uri oricât de diverse.

Drumul de la idee la realitate

Etapele reconstruirii presupun numeroase provocări, începând evident cu cele financiare. Asociația oferă astfel șansa oricui să contribuie în orice fel în materializarea acestei aspirații.

Una dintre primele aventuri de strângere de fonduri prin care au trecut inițiatorii proiectului a fost Crosul Cetății Făgăraș, care a avut loc pe 27 octombrie, unde a fost înscrisă ca și cauză reabilitarea cabanei. În puțin timp s-au strâns 33 de alergători dedicați, printre care și Bogdan, iar cu ajutorul Fundației Comunitare Țara Făgărașului, cât și al Clubului Sportiv Țara Făgărașului, Cabana Urlea a mai făcut un pas în față cu 1233 de lei și tot mai mulți susținători.

„Pentru mine e normal să alerg, să susțin cazuri umanitare sau proiecte de acest gen. De data aceasta, însă, a fost o oportunitate să ajut mai mult la acest proiect. Mă bucur că am reușit să alerg cu toți acei oameni faini, care au alergat pentru cele 3 proiecte și mă bucur că am reușit să fac mai cunoscut proiectul Cabana Urlea, mulțumesc comunității din Țara Făgărașului”, a relatat Bogdan Mihalache despre experiența de a alerga și promova Cabana Urlea la Cros.

După reușita mobilizării comunității din oraș, cu siguranță vor mai urma evenimente cât mai diverse, prin care Făgărașul își va mai putea arăta suportul cauzei.

Până  atunci, inițiatorii proiectul folosesc toate resursele posibile pentru a strânge fondurile necesare. Pornind de la donații directe în conturi, până la zile de naștere „dăruite„ mai departe (pe platforma Galantom), campanii în cadrul Bursei Binelui de la BCR și campanii de fundraising deschise pe Facebook, oricine poate contribui viitorul idealului montan.

Poveștile munților dragi

Asociația Poveștile Carpaților e speranța turismului montan românesc. Ea a fost rezultatul conștientizării problemelor cauzate de lipsă de interes. De la trasee neîngrijite, la cabane lăsate în mâinile timpului, se conturează ciclul nepăsării fiecăruia dintre noi. Fondatorii asociației au luat greutatea consecințelor  în mâinile lor, creând un context de acțiune. Planul de viitor presupune reabilitare a mai multor cabane, după finalizarea celei de la Urlea, refacerea traseelor montane degradate, cu scopul de a îndrepta spre educația montană, spre ecoturism generațiile actuale cât și cele viitoare.

În încercarea de a materializa o amintire pierdută în tinerețile multora, se conturează ușor un exemplu, o pasiune molipsitoare pentru frumosul naturii ce a fost prea mult timp luat garantat. Fiecare putem și trebuie să luăm parte schimbărilor ce se întâmplă pentru noi și din cauza noastră. Asociația Poveștile Carpaților nu este excepția, ci ocazia mea, a ta, a fiecăruia, de a acționa.

“Doar atunci când ultimul copac va fi tăiat, când ultimul râu va fi poluat și ultimul pește va fi prins, vom realiza că nu ne putem hrăni cu bani.”– proverb nativ american

Contribuie donând în conturile Asociației Poveștile Carpaților în LEI și în EURO cu textul Cabana Urlea la detalii de plată sau utilizând sistemul PayPal: PayPal.Me/UrleaNeedsYou

Cont în LEI: RO30 INGB 0000 9999 0760 2164 (ING Bank)
Cont în EURO: RO02 INGB 0000 9999 0820 9694 (ING Bank)
SWIFT: INGBROBU
BIC: INGB