Fondul Orașul în vitrină reprezintă o sumă de bani cu care un Grupul „Încredere în Făgăraș”* vrea să contribuie la implicarea tinerilor făgărășeni în proiecte de revitalizare a spațiului construit din Făgăraș.

Suma disponibilă va fi distribuită sub formă de mici finanțări nerambursabile pentru proiecte inițiate de tineri în scopul înviorării unor spații publice din oraș.

De ce?

Municipiul Făgăraș a cunoscut o dinamică impresionată, de la orașul-cetate dominant peste un întreg comitat și până la polul industrial strategic, rămânând însă întotdeauna inima Țării Făgărașului.

În ultimele două decade, fenomenul de restructurare industrială și-a pus amprenta asupra vitalității urbei, dar și a mentalității comunităților locale.

Municipiul Făgăraș se reinventează încet, prin energia antreprenorilor săi, creativitatea rezidenților șidiasporei și viziunea autorităților locale. Indiciile pentru aceste schimbări, dar și realitatea tranziției,ar trebui să fie mai prezente în traseul cotidian al locuitorilor săi.

„Orașul în vitrină” experimentează schimbarea de jos în sus. De la locuitorii care nu vor să aștepteschimbarea din altă parte ci sunt dispuși să o provoace ei. Mici schimbări pot să facă diferența dintreun oraș prăfuit și unul plin de viață. Un perete gri se transformă în spațiu de artă, o vitrină ponositădevine spectacol, un spațiu din fața blocului devine grădina de lectură. Pas cu pas, orașul trist prindeculoare.

Pentru cine?

Exercițiul pe care îl propunem se adresează în principal tinerilor. Deci, oricine cu vârsta de până în 15-35 ani, care are doi – trei amici cu care poate să facă o echipă și o idee de proiect care transformăgriul în culoare, poate să aplice pentru o mică finanțare.

Cum?

Fondul Orașul în vitrină este administrat de Fundația Comunitară Țara Făgărașului.

În perioada mai-iunie 2015 Fundația Comunitară va lansa un concurs de proiecte pentru distribuireafondurilor disponibile. Cine dorește să participe, completează un formular în care descrie ideea deproiect. Toate formularele sunt citite de un juriu, care va alege proiectele cele mai potrivite și realiste.

Câștigătorii primesc banii și trec la treabă – adică pun în aplicare ideea de proiectul propus.

În perioada de lansare a concursului de proiecte,  echipa Încredere în Făgăraș organizează atelierecreative care pot să ajute la conturarea ideilor de proiecte.

*Grupul Încredere în Făgăraș este format din câțiva tineri ( 🙂 mai mult sau mai puțin) care au participat laProgramul  de Leadership al  Institutului  Aspen România.  Fondurile  puse la  dispoziție  provin de la Institutul Aspen.

Setting up the “City in the Window” Fund together with ODAIACREATIVĂ Association

The  “City in the Window” Fund represents a lump sum with which the group “Trust in  Făgăraș”*wants to contribute to the engagement of youngsters in the  Făgăraș region in urban revitalizationprojects. The sum will be made available under small non-refundable grants for projects initiated byyougsters with the aim of revitalizing the city’s public spaces.

The Fund will be managed by Țara Făgărașului Community Foundation.

More information will be available soon.

*The Group “Trust in Făgăraș” is a compilation of a few (more or less 😉  young people who took part in theYoung Leaders Program of the Aspen Institute Romania. The available funds are provided by the Aspen InstituteRomania, as part of the Alumni Competition Fund.