Fotografie Artografica

Pe 24 iunie 2020, de Ziua Universală a Iei, proiectul „Acasă, la origini” a debutat într-o explozie de culoare pe pagina de Facebook a Fundaţiei Comunitare Ţara Făgăraşului, readucând în prim-plan portul popular prin imagini profesioniste care captează spiritul actual în straiele de odinioară, autentice, construind o punte a tradiţionalului care leagă generaţii şi uneşte comunităţi, dar și redescoperind specificul cultural local. 

Cât s-a lucrat la proiect, de pe 27 mai, când s-a postat anunţul prin care ceream ajutorul celor care au dorit să se implice, şi până pe 24 iunie, s-au realizat peste 50.000 de poze în 10 sate din Țara Făgăraşului, la care s-a alaturat şi Asociația Iia Călătoare; chiar dacă în unele sate am avut de fotografiat peste 30 de familii, iar în altele câte 5 familii, efortul a 6 fotografi talentaţi a fost susţinut de alţi aproximativ 20 de oameni: lideri de comunitate, preoţi care şi-au anunţat enoriaşii despre iniţiativa noastră şi alţii. Coordonatori de proiect în Țara Făgărașului, Alina Zară-Prunean, Cristiana Metea și Anca Zaharia. 

Astăzi, de Ziua Universală a Iei, devin publice albumele tuturor comunităţilor implicate, după cum urmează:

  • Comunitatea de la Mândra, grupată în jurul Muzeul de Pânze şi Poveşti. Lider de comunitate: Alina Zară-Prunean, fotografi: Artografica și David Ramba. Albumul lor îl veți putea vedea aici:  
  • Comunitatea din Sebeș, grupată în jurul grupului de inițiativă Sebeș – Sat de munte. Lider de comunitate: Carmina Tatomir, fotograf: Adrian Murgea. Albumul lor îl veți putea vedea aici:
  • Grupul Șezători în Țara Făgărașului, reunit de Asociatia “IIA Calatoare”. Lider: Anca Bâtiu, fotograf: Dan Străuți, Dinu Constantin. Albumul lor îl veți putea vedea aici:
  • Comunitatea din Șercaia, grupată în jurul grupului de inițiativă Fiii Satului Șercaia. Lider de comunitate: Dana Streza, fotografi: Dan Străuți, David Botond, Adrian Murgea. Albumul lor îl veți putea vedea aici:
  • Comunitatea din Lisa, grupată în jurul Parohiei Ortodoxe Lisa. Lider de comunitate: Cristina Dudan, fotograf: Adrian Murgea. Albumul lor îl veți putea vedea aici:
  • Comunitatea din Șona, grupată în jurul Asociație Sătești „Șona Noastră“. Lider de comunitate: Mihaela Frățilă, fotograf: Adrian Murgea. Albumul lor îl veți putea vedea aici:
  • Comunitatea din Râușor, grupată în jurul grupului de inițiativă Pro Râuşor. Lideri de comunitate: Teodora Țarog și Simona Juncu, fotografi: fotografi: Dan Străuți, David Botond, Adrian Murgea. Albumul lor îl veți putea vedea aici:
  • Comunitatea din Mărgineni, grupată în jurul grupului de inițiativă Satul Margineni. Lider de comunitate: Ileana Pandrea, fotograf: Adrian Murgea. Albumul lor îl veți putea vedea aici:
  • Comunitatea din Copăcel, grupată în jurul grupului de inițiativă Copăcel. Lider de comunitate: Mia Palfi, fotograf Adrian Murgea. Albumul lor îl veți putea vedea aici:
  • Comunitatea din Ileni, grupată în jurul grupului de inițiativă Satul Ileni. Lider de comunitate: Mioara Blebea, fotograf: Adrian Murgea. Albumul lor îl veți putea vedea aici: https://bit.ly/3ePZrDP
  • Comunitatea din Veneția de Jos, grupată în jurul grupului de inițiativă Veneţia Făgăraşului. Lider de comunitate: Nicoleta Grancea, fotograf: Dinu Constantin. Albumul lor îl veți putea vedea aici: https://bit.ly/3eQccy9
Pentru cei care nu au putut finaliza fotografiile până pe 24 iunie, proiectul rămâne deschis toată vara, până pe 15 septembrie. Intenția noastră este să realizăm un important album online al Țării Făgărașului, care să cuprindă albumele tuturor comunităților participante și, la final, să realizăm o expoziție și un album, în print, de zestre contemporană. Avem nevoie de o strategie națională de valorizare a patrimoniului local!

Acasa la Origini este un proiect național, desfășurat sub egida La Blouse Roumaine, care are ca scop redescoperirea și promovarea specificului local și dezvoltarea de comunități patrimoniale.