Bursele de jurnalism „Jurnalist pentru fapte bune” sunt  acordate de Fundația Comunitară Țara Făgărașului prin  fondul  Orașul în Vitrină  celor  interesați  de  documentarea  și  propagarea  poveștilor  despre  inițiative civice locale și oameni implicați din zonă. Vor fi 2 burse în valoare de 1.000 de lei fiecare, ce vor putea acoperi orice cheltuieli  ocazionate de documentarea și redactarea a minimum 3 articole despre inițiative civice din Țara Făgărașului în perioada 8 octombrie 2018 – 8 decembrie 2018.

DE CE?

Scopul  burselor „Jurnalist  pentru  fapte  bune”  este  să  sprijine  formarea  unui  grup  de  lucru  interesat  de jurnalism narativ, la intersecția cu scrierea creativă, capabil să dea voce inițiativelor din zonă și să inspire cooperarea între demersurile mici și mari din zonă.

CUI SE ADRESEAZĂ?

Sunt eligibile să aplice persoanele cu vârsta cuprinsă între 16 și 30 ani cu activitate constantă în zona Țării Făgărașului, pasionați de scriere creativă, dornice să dea voce inițiativelor pozitive din jurul lor.

CUM PARTICIPI?

Completează formularul  de  înscriere  online până  cel  târziu la  data  de 15 octombrie 2018. Formularul include o secțiune în care ți se solicită un articol/ interviu/ reportaj/ fragment de scriere creative, pornind de la  un  subiect  din Țara  Făgărașului. Alocă suficient  timp  completării  acestei  secțiuni, deoarece este importantă în procesul de evaluare a candidaților.

Luni, 8 octombrie 2018, vor fi publicate rezultatele selecției pe site-ul www.fundatiactf.ro, iar cei 2 bursieri  vor  fi  contactați  și  telefonic.  Juriul are în  componență 7 membri, jurnaliști cu experiență din Făgăraș și Brașov, specialiști în comunicare, PR și story-telling. În cadrul acestui apel nu sunt acceptate contestații, iar decizia de respingere este definitivă.

JURIUL

Anca Zaharia- redactor-șef ”Zile și Nopți Brașov”

Anca este autoarea cărților „Sertarul cu ură” (2015) și „Jurnal de librar” (2017). În ultimii ani a tradus beletristică din limba engleză („Tu”, „Dorothy trebuie să moară”, „Cu temele în instanță” ș.a.), scrie în revista ”Cinemap”, pe www.serialreaders.com și www.ancazaharia.ro.

Adina Deliu- redactor –prezentator știri radio Kiss Fm Brașov, Magic Fm Brașov și Rock Fm Brașov

Adina este o jurnalistă cu experiență în mass-media brașoveană de 12 ani. A fost redactor-prezentator de știri la mai multe posturi de radio din Brașov și la un post local de televiziune.

Liviu Ardelean- redactor/prezentator știri Star FM Făgăraș și redactor ”Bună Ziua Făgăraș”

Pasiunea pentru jurnalism a descoperit-o încă din gimnaziu, iar prima emisiune la un radio local a prezentat-o în timpul liceului, în urmă cu peste 10 ani. Liviu a urmat cursurile facultății de Jurnalism a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și în 2017 s-a întors în localitatea natală pentru o nouă provocare: prezentator de știri la Radio Star FM. În același timp, este redactor la ziarul ”Bună Ziua Făgăraș”.

Ovidiu Vrânceanu- redactor șef BizBrașov.ro și al revistei economice din Brașov, ”fwdBV”

Ovidiu este un jurnalist cu o experiență de 20 de ani în presa scrisă și în radio.

Laura Ionescu – Policlinica de Marketing, Bucuresti

Laura lucrează de 10 ani în publicitate, timp în care a dat voce multor branduri mari și mici în digital. Preferatele ei însă rămân cauzele în care crede, pe care le ajută să crească. Se mai ocupă cu tot ce înseamnă scriptwriting, concepte, creație, scrie pe blog și pe unde apucă, mai puțin pe ziduri. Este co-owner ”Dume de Mestecat”, creează content digital și iubește cartofii prăjiți.

Ana-Maria Elian – urbanist și director de programe în ”MKBT: Make Better”

Ana-Maria este pasionată de procese participative de planificare urbană și caută, prin practica ei, să construiască punți între gândirea strategică a orașului și acțiuni locale, conduse de comunitate. În ultimii 5 ani, s-a implicat în proiecte de cercetare, activare și planificare strategică în România, Republica Moldova și Suedia. În prezent, dezvoltă programe și instrumente de acțiune pentru regenerarea orașelor și comunităților din România, alături de colegii din ”MKBT: Make Better”.

Ilinca Stanoevici- specialist în comunicare Fundația Comunitară Țara Făgărașului

Ilinca a acumulat o experiență de 20 de ani în presa centrală, în advertising și comunicare la nivel național. Timp de 10 ani a redactat și prezentat știrile la cele mai importante posturi de radio din București, apoi a urmat drumul PR-ului și comunicării în trustul de presă Academia Cațavencu, la Porche România și Ogilvy PR. Cel mai mult se mândrește cu Diploma de Merit primită din partea statului Senegal pentru servicii aduse umanității în situații de risc, după ce a traversat deșertul la volanului unei Dacii Papuc în Raidul Umanitar ”Cu Papucii prin Deșert”.

CUM FUNCȚIONEAZĂ?

Calendarul Burselor „Jurnalist pentru fapte bune”

Lansare și promovare program burse 17 sept 2018 – 1 oct 2018
Anunțarea bursierilor 8 oct 2018
Program burse și mentorat 8 oct 2018 – 8 dec 2018
Publicarea articolelor pe  platformele

www.fundatiactf.ro
http://tarafagarasuluieacasa.fundatiactf.ro

10 decembrie 2018


Bursierii vor avea următoarele  obligații :

–      să   aloce   timpul   cuvenit   pentru   documentarea   și   redactarea/fotografierea/editarea   proiectelor jurnalistice pe care le propun, precum și pentru orice alte activități necesare

–      să publice 3 materiale jurnalistice după consultarea cu mentorii programului de burse, pe platformele www.fundatiactf.ro și http://tarafagarasuluieacasa.fundatiactf.ro până pe 10 decembrie 2018.

–      să discute direct și în scris cu organizatorii (contact: office@fundatiactf.ro) orice eventuală neînțelegere legată de prezentul apel de burse.

 Selecția bursierilor se va face pe baza următoarelor criterii :

  1. Motivația pentru domeniul jurnalismului narativ și scrierii creative ca vehicul de inspirație pentru cooperarea între demersurile mici și mari din zonă
  2. Disponibilitatea pentru program în perioada octombrie – decembrie 2018.
  3. Calitatea materialul transmis în formularul de înscriere

Ne  dorim  ca  bursele  acordate  să  faciliteze  o  experiență  de  învățare.  De  aceea,  cei  doi bursieri  se  vor  putea  consulta  pe  întreaga  perioadă  a  burselor  cu  următorii  mentori: Anca Zaharia și Laura Ionescu.

Despre organizatori

Fondul „Orașul în vitrină” este un proiect al câtorva tineri care au participat la Programul de Leadership al Institutului Aspen România în 2013 – și este administrat și finanțat de Fundația  Comunitară Țara Făgărașului.

www.fundatiactf.ro
https://www.facebook.com/fundatiacomunitaratarafagarasului