La finalul acestui an și în prag de sărbători, suntem cuprinși de recunoștință pentru anul 2023. Ne-am uitat la poze și am încercat să ne amintim cum a decurs anul, cu bune, foarte bune, apoi cu grele și foarte grele. Sigur că cele foarte bune au produs entuziasm, amintiri și rezultate extraordinare, iar după toate celelalte, am rămas mai înțelepți, mai așezați și asumați în viziunea noastră pentru o Țara Făgărașului a comunităților generoase, responsabile, solidare și încrezătoare în propriul lor viitor, cu respect față de specificul local, deschise inovației și adaptabile la nou.

Astfel, în ianuarie organizam prima cafenea comunitară despre educație în Țara Făgărașului, pornind la drum alături de partenerii noștri de la UnionOțel, o companie înțeleaptă, care investește în educația din Țara Făgărașului și care este deschisă spre a contribui acolo unde este cea mai mare nevoie. Astfel am dezvoltat în 2023, fondul UnionOțel.Viitor pentru educație în Țara Făgărașului.

Februarie a devenit rapid o lună foarte plină: am pornit la drum spre Fundația Comunitară Sibiu, în căutarea secretelor care fac din această organizație, un model de urmat. Apoi ne-am întors repede acasă pentru a testa câteva idei și pentru a organiza prima cafenea comunitară despre mediul din Țara Făgărașului, alături de partenerii noștri de la Fundația Conservation Carpathia. Cafenea ce urma să pună bazele fondului Carpathia pentru Comunități. Tinerii liceeni din echipa YouthBank au cunoscut tineri studenți din București, și tot ei acordau 4 granturi pentru proiectele colegilor. 

Martie și aprilie au fost lunile în care am început pregătirile intense pentru Bikeathon Țara Făgărașului, ediția aniversară (de 10) și training-urile oferite prin proiectul Dezvoltarea Capacității ONG-urilor din Țara Făgărașului, finanțat prin Active Citizens Fund. Primul training a fost oferit de Ciprian Păiuș, despre un subiect extrem de util și necesar tuturor ONG-urilor din zonă: guvernanță și transparență organizațională. Am povestit apoi cu Alina Marin și tinerii liceeni despre Cum construim încrederea și nu în ultimul rând, am urmărit cu drag implementarea proiectelor finanțate prin fondul Științescu, ediția a 6-a. Apoi am învățat despre monitorizarea și evaluarea impactului cu Elena Lupoaea-Petrea și Irina Nițu, Advocacy cu Oana Preda (Cere), cum să scriem proiecte, cu Mihai Căprioară. 

Tot în aprilie am proiectat Social Dilemma împreună cu US Embassy Bucharest, proiecție urmată de o dezbatere despre rolul și influența rețelelor de socializare asupra vieții noastre, iar tinerii din YB au organizat evenimentul Licitația de Experiențe, prin care au arătat cât sunt de creativi și întreprinzători! De asemenea, tot YBerii au vizitat compania UnionOțel pentru a înțelege cum funcționează un sistem complex și pentru a le da o idee despre opțiunile vocaționale. 

În luna mai am pornit spre Oradea, la colegii noștri super-faini și plini de inspirație, cărora le mulțumim pentru tot ceea ce ne-au împărtășit, dar mai ales pentru experiența tobelor africane. 🙂 Imediat ce ne-am întors, ne-am și întâlnit cu prietenele noastre, Alexandra și Danina de la FFFF care ne-au învățat despre bunele practici în comunicare, iar cu Mădălina Marcu și Roxana Sofica am învățat cum să strângem fonduri, chiar și atunci când ne e teamă de a face o solicitare. 🙂 I-am vizitat pe partenerii noștri de la Bilka Steel, cei care susțin an de an fondul de burse împotriva abandonului școlar. Mulțumim! Tot în Mai am anunțat câștigătorii fondului UnionOțel, al fondului pentru comunități Carpathia și am încheiat a 6-a ediție a fondului Științescu Țara Făgărașului, prin binecunoscutul târg anual de științe. Iar când spunem mai, de obicei spunem și: mai e puțin până la Bikeathon :D, așa că am explorat și pregătit trasee, am mobilizat fonduri, am povestit despre cauzele ediției a 10, am pregătit toate aspectele organizatorice, deoarece:

Iunie a fost luna Bikeathon! Deși evenimentul sportiv caritabil a avut loc în 10 iunie, am strâns fonduri pentru cele 10 cauze până la sfârșitul lunii. Nu vă mai spunem nimic despre atmosfera Bikeathon pentru că ea trebuie trăită cu inima și cu toată ființa! Și dacă cumva nu ați trăit-o până acum, save the date: 8-9 iunie 2024. 🙂

În lulie i-am ajutat pe tinerii YBeri să-și aducă visul la viață – primul mural de mari dimensiuni din Făgăraș și din întreaga zonă, mulțumim Popescool pentru inspirație, efort și pasiunea cu care ai transmis mesajul generației. 

În august am început să planificăm lunile de toamnă, dar recunoaștem, ne-am și odihnit puțin! 🙂

Septembrie ne-a adus prima conferință a societății civile din Țara Făgărașului, cu finalizarea și lansarea raportului de cercetare despre societatea civilă din zonă, (Mulțumim Institutul de Cercetare Făgăraș), cu discuții relaxate și asumate despre ce ne dă aripi în munca de ONGiști și de cetățeni activi, și dimpotrivă, ce face ca aripile noastre să se sugrume, cu prima cină a comunității și primele vizite de studiu la Muzeul de Pânze și povești, #Garaj30, Asociația Doamna Maria Brâncoveanu și Asociația Șona Noastră. 

Tot septembrie ne-a conectat offline 🙂 cu tinerii de la fondul pentru tineret Ștefan Vodă din Republica Moldova, cu care am împărtășit experiențe și idei, sunteți o super-inspirație pentru noi! Am lansat a 7-a ediție a fondului Științescu Țara Făgărașului. 

Iar pentru că primăvara și toamna învățăm cel mai bine :), am reluat sesiunea de toamnă a training-urilor, cu sesiunile de aprofundare despre comunicare, scriere de proiecte, managementul voluntarilor cu (Nicoleta Racolța de la Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca), managementul și evaluarea impactului și  advocacy. 

În octombrie, ne-am cunoscut cu Paula și Liliana, reprezentante ale echipei FDSC și cele cu care colaborăm constant pentru ca proiectul nostru să fie dus la îndeplinire în cel mai profesionist mod posibil. Mulțumim pentru vizită, sugestii și sprijin! 

Am organizat un eveniment de schimb cultural și învățare practică pe tema educației pentru natură și a dezvoltării durabile, de tipul cafenea comunitară, la șura și spațiul comunitar @home in Fagaras, cu sprijinul și în parteneriat cu colectivul de studenți de la masterul Network Management: Educație pentru dezvoltare durabilă a Universității Alice-Salomon din Berlin și Make Better. 

Unul dintre evenimentele de suflet de anul acesta a fost cafeneaua rurală de la Ticuș, deoarece a setat un precedent în privința acestui format de discuții și dezbateri – așteptăm evenimentele similare ulterioare și de ce nu, concluziile practice ale acestei întâlniri! Poate 2024 le va aduce. 🙂

Așadar, după ce în octombrie și noiembrie am pus cărămăzi peste cărămizi la dezvoltarea noastră personală și profesională, a mai rămas să împărtășim cele învățate prin parcurgerea trainingului de formatori și mai ales a Toolbox-ului de activare civică, alături de prietena noastră, Andreea Breaz care ne-a ghidat procesul de învățare într-un mod excepțional!

În sfârșit, noiembrie și decembrie au fost luni dedicate vizitelor, întâlnirilor și proiecțiilor în viitor! Am fost cu tinerii YBeri în vizită la studio-ul Clasic Radio FM din București, ne-am întâlnit cu comunitatea educab international, care și-a arătat interesul de a sta aproape de tinerii din Făgăraș și de a le prezenta diverse perspective civice testate la nivel internațional, am încheiat prima ediție a fondului UnionOțel, prima ediție a fondului Carpathia pentru Comunități, am început să virăm bursele Bilka, să ne pregătim pentru Bikeathon 2024, să anunțăm câștigătorii fondului Științescu 7.0., să ne revedem cu întreaga echipă executivă și a consiliului director FCTF, pentru că așa face o familie mare!

Ce am învățat în 2023? Oamenii sunt cei mai prețioși! Prețuim parteneriatele și colaborarea, iar făcând astfel, viitorul nu poate decât să arate fa-bu-los! 2024, here we come! 🙂