Făgăraș Însuflețit. Aproprierea civică a spațiilor abandonate în orașe în declin

Fundația Comunitară Țara Făgărașului și organizația norvegiană OPEN Transformation sunt partenerii Asociației Make Better în proiectulFăgăraș Însuflețit. Aproprierea civică a spațiilor abandonate în orașe în declin”.

Scopul acestei inițiative este de a implica tinerii din Făgăraș în identificarea și revitalizarea spațiilor latente din orașul lor. Resuscităm astfel spiritul civic al tinerilor din Făgăraș și-i sprijinim să înțeleagă deciziile care stau la baza dezvoltării orașului și să contribuie la acestea.

Pe durata a 18 luni, din martie 2021 până în septembrie 2022, tinerii sunt implicați în mai multe ateliere participative și de educație civică, cu scopul de a învăța cum se pot implica în dezvoltarea orașului și de a căpăta încredere în puterea schimbării.

Proiectul a debutat cu cartarea unor spații din oraș care au potențial de reconversie și creionarea unor idei de revitalizare a acestora pornind de la nevoile locale. Va continua cu mobilizarea comunității pentru a interveni asupra lor și dezvoltarea unor instrumente de co-guvernanță pentru mentenanța acestora pe viitor.

În martie 2021, a avut loc primul atelier

În noiembrie 2021, a avut loc al doilea atelier

Testimoniale:

“Probabil că momentul care mi-a plăcut cel mai mult a fost intrarea la vechiul cinematograf.
Era un loc despre care am fost mereu curios să-l vizitez. Cu această ocazie, am fost fascinat de interioarele sale, care parcă erau o capsulă a timpului, totul arătând ca în perioada închiderii (finalul anilor ’90 – începutul anilor 2000).  Abia aștept și următoarele excursii în cadrul activității, și sunt curios unde vom ajunge data viitoare” (Andrei Morar – participant ateliere)

„Mi-a plăcut foarte mult felul prin care Manu (managerul de proiect) a încercat să ne ajute să ne dăm singuri seama cât de frumos e orașul nostru și că depinde de noi să-l facem din ce în ce mai frumos și de acum încolo.“ (Ioana Avram – participant ateliere)

Proiectul Făgăraș însuflețit a luat naștere sub egida www.incredereinfagaras.ro, o platformă de reflecție și acțiune înființată în 2015 de Asociația Make Better pentru revitalizarea zonei Țării Făgărașului, care vizează patru teme: Locuire, Antreprenoriat social și diaspora, Re-activare de spații abandonate sau neutilizate și Identitate locală și turism.

Sursa de inspirație este în conceptul de urban commons, prin care cetățenii unui oraș sunt implicați activ în co-proiectarea și co-guvernarea spațiilor urbane, ca parte a unui proces activ de reapropriere de oraș. Spațiile latente din Făgăraș vor deveni, astfel, material de cercetare pentru tineri printr-o metodă de lucru de tipul Descoperire – Ideație – Guvernanță.

Asociația Make Better contribuie cu know how în procese de regenerare urbană, Fundația Comunitară Țara Făgărașului mobilizează tineri și resurse din comunitate pentru realizarea intervențiilor, iar partenerul norvegian, cu experiență în promovarea arhitecturii și a practicilor de planificare urbană, OPEN Transformation, va ajuta cu transfer de cunoștințe la dezvoltarea metodei de lucru.

Toate noutățile și rezultatele proiectului vor fi comunicate pe platforma www.incredereinfagaras.ro.

Proiectul „Făgăraș Însuflețit. Aproprierea civică a spațiilor abandonate în orașe în declin” este derulat de Asociația Make Better, în parteneriat cu Fundația Comunitară Țara Făgărașului și organizația OPEN Transformation și beneficiază de o finanțare în valoare de 57,711.00 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.