Bursele Carpathia, parte integrantă a Fondului Carpathia, sunt acordate în mod competitiv unui număr de 15 elevi, prin intermediul unui proces de selecție efectuat de o echipă formată din reprezentanți ai Fundației Comunitare Țara Făgărașului și ai Fundației Conservation Carpathia, precum și specialiști în domeniile ecologiei și protecției mediului. Valoarea fiecărei burse este de 2.500 de lei pe an și se acordă în două tranșe, prima în luna decembrie și cea de-a doua în luna aprilie.
CARE ESTE SCOPUL FONDULUI?
Motivația din spatele lansării acestui fond derivă din conștientizarea importanței protejării naturii și a bogăției ecologice a Țării Făgărașului, o regiune preponderent rurală, dar recunoscută internațional pentru valorile sale naturale. În parteneriat cu Fundația Conservation Carpathia, care este și finanțatorul programului, se dorește susținerea tinerilor pasionați de științele naturii (geografie, biologie, ecologie și protecția mediului) prin acordarea acestor burse anuale.
CINE POATE APLICA PENTRU FONDUL DE BURSE CARPATHIA ȘI CARE ESTE PROCESUL?
Eligibilitatea pentru Bursele Carpathia se aplică elevilor din a VIII-a – care au făcut parte din programul de anul trecut și elevilor din clasele a VII-a care studiază în școlile din Șinca Nouă, Șinca Veche, Drăguș, Viștea, Sâmbăta de Sus, Lisa, Ucea, Hârseni, Recea, Arpașu de Jos, Porumbacu de jos, Avrig, Cârțișoara, Turnu Roșu, Racoviță, Cârța și Tălmaciu. Pentru a se califica pentru o bursă, elevii trebuie să îndeplinească anumite criterii, precum obținerea unor rezultate excelente la materiile de geografie și biologie (peste 8,50), o medie generală ridicată (mai mare de 8,50) și implicarea în activități școlare și extrașcolare, pe care să o poată dovedi prin documente justificative.
Bursele pot fi folosite pentru diverse scopuri legate de educație și dezvoltare personală, precum achiziționarea de echipamente educaționale, transport școlar, manuale, cursuri de perfecționare, cazare, și multe altele. Cel puțin 20% din valoarea bursei trebuie investită în pregătirea pentru materiile biologie și geografie.
Elevii interesați au posibilitatea de a se înscrie în procesul de selecție până la data de 31 octombrie 2023. Cererea de aplicare trebuie să includă documente precum: formular de aplicare, copii ale foii matricole sau adeverințelor școlare relevante și, opțional, copii după documente/diplome care să ateste participarea candidaților la activități școlare și extrașcolare.
CALENDAR BURSELE CARPATHIA 2023
09.10.2023: Lansarea programului de burse 2.0
09.10.2023 – 20.10.2023: promovare în școlile țintă
09.10.2023 – 31.10.2023: perioadă de înscriere
01.11.2023 – 10.11.2023: Jurizare și interviuri
10.11.2023: anunțare câștigători
13.11.2023 – 30.11.2023: semnarea contractelor
(max) 06.12.2023: transfer prima tranșă de bani
01.12.2023 – 15.06.2024: implementare și monitorizare
27.03.2024 – 03.04.2024: plată a doua tranșă de bani
30.06.2024: termen limită pentru trimiterea raportării
Pentru mai multe detalii cu privire la Bursele Carpathia, vă invităm să o contactați pe Adelina Iancu la adresa de e-mail adelina.iancu@fundatiactf.ro.
Despre Fundația Comunitară Țara Făgărașului
Fundația Comunitară Țara Făgărașului are ca misiune descoperirea de resurse valoroase, aducând la aceeași masă indivizi și organizații care doresc să contribuie pe termen lung la dezvoltarea comunității. Fundația crede că progresul comunității se bazează pe educație și implicare, prin proiecte cu impact care să inspire, susțină și motiveze tinerii. De-a lungul anilor, Fundația a inițiat, dezvoltat și implementat programe de finanțare în diverse domenii, precum educație, mediu natural și construit, artă, sport și cultură.
Despre Fundația Conservation Carpathia
Fundația Conservation Carpathia este o fundație românească, care derulează cel mai mare proiect de conservare a naturii din Europa, ce contribuie la refacerea ecosistemelor naturale din Munții Carpați, în beneficiul biodiversității și a comunităților locale. Din 2009, fundația a salvat de la exploatare peste 27.000 de hectare de păduri și pășuni alpine în sud‑estul Carpaților Meridionali, achiziționându‑le cu scop de conservare, a plantat peste 4 milioane de puieți pe 1.991 ha afectate de tăieri, a creat o zonă de 78.000 ha pe care nu se desfășoară vânătoare sportivă și de trofee. Fundația contribuie la bunăstarea comunităților din vecinătatea pădurilor protejate prin proiecte sociale, de educație și de dezvoltare de afaceri verzi, iar viziunea pe termen lung este crearea Parcului Național Munții Făgăraș.
Mai multe detalii despre Fundația Conservation Carpathia și despre proiectele acestora găsiți aici: https://www.carpathia.org/ro/ și aici https://www.facebook.com/ConservationCarpathia