100.00% Îndeplinit
2,000.00 lei donated of 2,000.00 lei goal
1 Donors
Campaign has ended

Cosmin Iliescu este bursierul „Jurnalist pentru fapte bune” 2019-2020

La finalul perioadei de selecție și jurizare, echipa Fundației Comunitare Țara Făgărașului este onorată să anunțe că bursa „Jurnalist pentru fapte bune” 2019-2020 merge la un singur beneficiar, acesta fiind Cosmin Iliescu, un tânăr de 24 de ani care este pasionat de jurnalismul narativ și care promite o serie de articole minuțios documentate și atent editate și redactate cu gândul la vizibilitatea pe care o merită toate poveștile bune și foarte bune.

Valoarea bursei acordate acestuia urmează să acopere orice cheltuieli implicate de documentarea și redactarea a cel puțin 3 articole despre inițiative civice din Țara Făgărașului în perioada 12 noiembrie 2019 – 15 ianuarie 2020.

Cosmin Iliescu: „Ador să descopăr inițiative care vor să rezolve probleme din societate, să le documentez și, mai departe, să le prezint celorlalți. O văd ca pe o datorie nescrisă pe care o avem față de ceilalți în momentul în care descoperim ceva ce ne bucură și ne oferă o încredere mai mare că lucrurile merg în direcția bună, chiar dacă cu pași mărunți. Mă refer la acele proiecte și fapte cu o importanță colectivă imensă, dar care sunt (aparent) prea mici ca să poată fi considerate știri, prea lente în desfășurare, prea dispersate ca să capete atenția unei supernove mondene cu care suntem atât de obișnuiți.

Consider că în România e un fatalism ce trebuie tratat metodic cu luarea la cunoștință a multelor lucruri faine care se petrec în țara asta și de care, de cele mai multe ori, habar n-avem, mai ales fiindcă nu suntem obișnuiți să le căutăm sau să le oferim susținere.

Ador scrisul de ani buni, iar cu prilejul acestei burse voi face ceea ce făceam și până acum, doar că mai profesionist, anume să-mi continui curiozitatea documentată pentru oamenii care au niște motivații atât de abstracte precum dorința de a face bine și de a se ocupa de pasiunile lor. Poate, încetul cu încetul, ne molipsim și noi.

Mulțumiri din suflet merg la Fundația Comunitară Țara Făgărașului pentru această bursă și pentru tot ce faceți în fiecare zi și la Anca Zaharia, care are datoria (teribilă!) de a mă instrui și conduce pe cărările alambicate ale jurnalismului.”

*** Cu multă curiozitate și dorință de a se perfecționa de la un material la altul, de la o poveste la alta, bursierul Cosmin Iliescu a finalizat cu succes cele trei articole alese de el și a făcut-o într-un mod care îi demonstrează capacitatea de învățare și de adaptare, dar și pe aceea de a pune întrebările pe care nu le pune nimeni, de-a privi din unghiuri mai puțin obișnuite. În primă fază, Cosmin Iliescu l-a (re)descoperit pe Sergiu Mihăilescu prin portretul Un Palme d’Or pentru arta sublimă de a lipi cioburile fără să știi ce trebuie să iasă, apoi a privit Educația ca un evantai care nu se știa că poate fi deschis, alături de Marius Demeter, cel a cărui poveste despre Atelierul de Chitară a spus-o cu delicatețe, ilustrând totuși determinarea creatoare ce schimbă vieți, puțin câte puțin, în câte un colț de realitate. În cele din urmă, Cosmin a descoperit Sensul vieții în decojirea miezului de nucă, la Organizația Diakonia Făgăraș, acolo unde gesturile lente nu sunt altceva decât cheia spre deprinderile unor oameni independenți, susținuți cu dedicare și interes.


Tinere jurnalist pentru fapte bune, Făgărașul are nevoie de tine!

Tinere pasionat de scris, te-ai oprit vreodată să te gândești cum scrisul poate schimba lumea? Cum poate da formă dorințelor de mai bine, speranțelor de transformare și cum poate aduce mulțumiri pentru toate faptele care fac din comunitate una mereu mai unită?

Dacă da și dacă îți place să scrii și să schimbi lumea cu o agendă și-un pix în mână, ori cu camera foto sau laptopul în rucsac, dacă te inspiră reportajele celor din România care descoperă alte țări și dacă visezi să faci primii pași spre o lume în care cuvântul scris transformă lumea, avem o veste excelentă pentru tine!

Fundația Comunitară Țara Făgărașului, prin intermediul fondului Orașul în Vitrină, lansează bursele de jurnalism „Jurnalist pentru fapte bune”, ediția 2019. Astfel, se acordă două burse în valoare de 1.000 de lei fiecare, acestea urmând să acopere orice cheltuieli ocazionate de documentarea și redactarea a cel puțin 3 articole despre inițiative civice din Țara Făgărașului în perioada 12 noiembrie 2019 – 15 ianuarie 2020.

Dacă ai între 16 și 25 ani și ai o activitate constantă în zona Țării Făgărașului, dacă ești pasionat de scriere creativă și vrei să dai voce inițiativelor pozitive din jur, te invităm să te înscrii completând formularul  de  înscriere online  până  cel  târziu la  data  de  5 noiembrie 2019.

Juriul care va alege cei doi bursieri are în componență 7 membri, jurnaliști cu experiență din Făgăraș și din țară, specialiști în comunicare, PR și story-telling: Anca Zaharia – redactor Radio Brașov & PR Specialist la FCTF; Anda Docea – redactor Dilema veche, scriitoare și fost redactor la TVR timp de 16 ani; Andrei Crăciun – jurnalist Recorder multipremiat și scriitor; Cristina Cornilă – jurnalist și fostă profesoară la specializarea de Jurnalism de la ULB Sibiu; Cristina Ștefan – redactor de carte, jurnalist la Dilema veche; Elena Stancu – jurnalist teleleu.eu și autoare a cărții „Acasă, pe drum. 4 ani teleleu” și Laura Ionescu – co-owner la Dume de mestecat.

Selecția bursierilor se va face în funcție de motivația acestora pentru domeniul jurnalismului narativ și scrierii creative, disponibilitatea pentru program în perioada noiembrie 2019 – ianuarie 2020, cât și calitatea materialul transmis în formularul de înscriere. Aceștia vor trebui să aloce timpul cuvenit pentru documentarea și redactarea/fotografierea/editarea proiectelor jurnalistice pe care le propun, să publice 3 materiale jurnalistice după consultarea cu mentorii programului. Cei doi bursieri câștigători se vor  putea  consulta  pe  întreaga  perioadă  a  burselor  cu  următorii  mentori: Anca Zaharia și Anda Docea.

Toate detaliile necesare înscrierii și desfășurării în bune condiții a desemnării bursierilor și a redactării articolelor acestora, dar și calendarul și informațiile despre membrii juriului și mentori sunt disponibile în Ghidul burselor „Jurnalist pentru fapte bune” 2019, disponibil AICI.

Abia așteptăm să vă citim, oriunde v-ați afla în Țara Făgărașului, jurnaliști pentru fapte bune și supereroi ai transformării României de azi!


Încheiem seria “Jurnalist penru fapte bune” cu ultimile două articole scrise de Daria Nistor şi Ştefania Pică, pe care le felicităm pentru talent şi modul deosebit în care au abordat fiecare subiect în parte.

Daria ne-a spus  povestea  Centrului de Recuperare și Reabilitare a Persoanelor cu Handicap Canaan şi am rămas impresionaţi de dedicarea celor care au grijă de acei copii speciali.

http://fundatiactf.ro/centrul-de-recuperare-si-reabilitare-a-persoanelor-cu-handicap-canaan-sercaia/

Ştefania a ales să scrie despre iniţiativa unui grup de oameni pasionaţi de munte care vor să reconstruiască Cabana Urlea din Munţii Făgăraşului precum şi altele asemenea, din drag  şi respect pentru natură şi oameni.

http://fundatiactf.ro/o-parabola-a-prezentului-despre-munti-si-schimbare/

Vă mulţumim, fete dragi, şi vă dorim să daţi de veste în continare despre cât mai multe fapte bune din comunitate pentru comunitate!


Cele doua câștigătoare a Burselor de Jurnalist de Fapte Bune ediția 2018, Daria Nistor și Ștefania Pică, au finalizat primele articole.

Daria Nistor,s-a născut în Brașov, oraș de munte, situat la poalele Tâmpei și este elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național “Dr.Ioan Meșota” din Brașov.
”Mi-am descoperit pasiunea pentru scris, pentru literatura, în urma cu câțiva ani și astfel am  participat la câteva concursuri de creație literară finalizate cu rezultate foarte bune. Însă, proiectul sufletului meu, este acesta, legat de Țara Făgărașului, întrucât copilăria mea a fost petrecuta in aceasta zona, mai exact in Sercaia, la bunici.”

http://fundatiactf.ro/o-donatie-cu-iz-de-istorie-de-la-un-fagarasean-catre-fagaras/

Ștefania Pică, 16 ani, elevă a Colegiului Național Radu Negru Făgăraș și membră a echipei YouthBank Făgăraș are pasiune pentru oameni și schimbare. Îi place să ajute de fiecare dată când e nevoie și să citească cărți cu și despre oameni, fiind interesată de complexitatea regăsită în fiecare. O pasiune ce se remarcă la ea este scrisul, care este modul ei preferat de a transmite idei și mesaje într-un scop bun, ajungând la oameni pe o cale mai profundă.

http://fundatiactf.ro/iia-calatoare-sprijinul-copiilor-si-speranta-traditiilor/

Prima sesiune de finanțare a fondului ”Orașul în Vitrină” a însemnat organizarea a 3 ateliere creative cu invitați din toate colțurile țării și lansarea a 2 burse de jurnalism „Jurnalist pentru Fapte Bune” pentru tinerii din Făgăraș.

Inițiativa ”Orașul în Vitrină” a fost menționată în cadrul Anualei de Arhitectură București 2015, la secţiunea arhitectură participativă şi acţiuni civice.

Jurnalist de fapte bune – atelier de scriere creativă și jurnalism

| 18 august 2016 | Casa de Cultură Făgăraș cu Svetlana Cârstean

Program de burse și mentorat “Jurnalist de fapte bune”

Bursele de jurnalism „Jurnalist pentru fapte bune” au fost acordate de Fundația Comunitară Țara Făgărașului prin fondul ”Orașul în Vitrină” celor interesați de documentarea și propagarea poveștilor despre inițiative civice locale și oameni implicați din zonă.

Bursele în valoare de 1.000 de lei fiecare – bani destinați pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de documentarea și redactarea a minimum 3 articole despre inițiative civice din Țara Făgărașului, pentru perioada 8 septembrie 2016 – 8 noiembrie 2016. Au fost selectați 2 jurnaliști:

  1. Miruna Lupu cu articolele: Boholț și tradiții, Lia Fluieraș pictează cu sufletul, Dăruiește bucurii cu sufletul.
  2. Sebastian Dan cu articolele: Salvarea bisericii fortificate din Felmer, Nelu Avram – profesorul care a resuscitat oina la Recea, Parcul Național Făgăraș – un proiect unic în Făgăraș.

Articolele pot fi citite aici: www.incredereinfagaras.ro/blog/

http://incredereinfagaras.ro/2016/08/22/galeria-de-initiative-fagaras-orasul-in-vitrina/

Articole scrise de Sebastian Dan:

http://incredereinfagaras.ro/2016/12/19/galeria-de-initiative-fundatia-conservation-carpathia/

http://incredereinfagaras.ro/2016/12/19/galeria-de-initiative-nelu-avram-si-oina-la-recea/

http://incredereinfagaras.ro/2016/12/19/galeria-de-initiative-salvarea-bisericii-fortificate-din-felmer/

Articole scrise de Miruna Lupu:

http://incredereinfagaras.ro/2016/12/19/galeria-de-initiative-boholt-oameni-si-traditii/

http://incredereinfagaras.ro/2016/12/19/galeria-de-initiative-daruieste-bucurii-cu-alex/

http://incredereinfagaras.ro/2016/12/19/galeria-de-initiative-lia-fluieras/