Undeva între Dealurile Perșanilor şi Lunca Oltului, la o distanţă de 19 km faţă de Făgăraş şi 60 km faţă de reşedinţa de judeţ – Braşov se găsește comuna Părău cu o populație de aproximativ 2000 de locuitori. De îndată ce intri în comună, este imposibil să nu observi ospitalitatea și prietenia locuitorilor, dar și frumusețea locului. Iarna, zăpada proaspăt așternută și sania trasă de cai care circulă în voie te fac să te transpui în poveștile lui Ion Creanga, iar în anotimpurile călduroase soarele inundă atmosfera și evidențiază casele vechi, dar atât de impresionante.
Adăpostită în centrul comunei, odată ce treci peste pod, o școală nu mare, dar foarte îngrijită găzduiește zi de zi copiii aflați la vârsta grădiniței, dar și elevi care se pregătesc pentru examenul de capacitate, mai precis pentru Evaluarea Națională. Școala Gimnazială Părău este singura unitate de învățământ din Brașov care a acceptat și a implementat programul-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolarii și elevii din unitățile de învățământ preuniversitar de stat.
Astfel, copiilor care se află sub egida acestei școli le sunt asigurate zilnic pregătirea, prepararea și livrarea prânzului ce cuprinde felul II și desert, mâncăruri care au cantitățile și conținutul caloric stabilit prin normele de hrană prevăzute de legislația în vigoare și care se află printre varietatea orientativă de meniuri incluse în sugestiile Institutului Național de Sănătate Publică.
Prânzul este servit într-un container tip cantină aflat în incinta unității, care pune la dispoziție un loc în care cei mici pot servi masa într-un ambient plăcut și pot socializa cu ceilalți colegi ai lor. În meniul copiilor se poate întâlni dovlecel umplut cu brânză la cuptor, cartofi gratinați cu piept de pui la grătar, sufleu de broccoli cu brânză, mâncare de varză dulce cu friptură la grătar, ghiveci de legume cu pui, mâncare de mazăre cu piept de pui, quinoa cu legume, macaroane cu brânză, salată de fructe, dar și multe alte preparate. Pentru a avea parte de masa caldă, prezența elevilor la toate orele de curs în ziua respectivă este obligatorie, în caz contrar, mâncarea nu le va fi asigurată în acea zi.
Programul a fost implementat de către școală întrucât aici toată atenția conducerii cade asupra copiilor, asupra bunăstării lor. Gândul că poate mulți dintre cei care frecventează această instituție nu au posibilități materiale și cel mai important nu au o masă caldă când ajung acasă după orele de curs, dorința ca aceștia să nu lipsească de la școală, dar și de a preveni și totodată a interveni, cu influență asupra părăsirii timpurie a școlii, a îndemnat-o pe doamna director Zaharie Lavinia, dar și pe întregul personal al școlii să accepte acest proiect și totodată să-l susțină. Școala Gimnazială Părău este una din cele 50 de școli gimnaziale din țara si singura din județul Brașov care au implementat noul program guvernamental, ce vizează acordarea unei mese calde în timpul anului școlar. Proiectul de acordare a unui supliment alimentar copiilor care merg la școală a fost demarat în anul școlar 2016/2017 și prevede acordarea unei mese calde elevilor. Finalitatea acestui proiect este combaterea abandonului școlar și evitarea excluziunii sociale.
În expunerea de motive a actului normativ se arată că mulți copii din familii sărace, dezorganizate ori monoparentale cum este și cazul școlilor din comuna Părău, renunță la cursuri, în mare parte din cauză că părinții lor nu au ce să le ofere ca hrană la școală.
Conform normelor de aplicare a programului-pilot, masa caldă ajunge la elevi respectându-se toate condițiile de igienă, transportare și depozitare. Produsele se livrează în fiecare zi, pe bază de comandă telefonică, în urma efectuării prezenței și cunoașterii exacte a numărului elevilor prezenți. Felul principal de mâncare este ambalat individual în caserole de unică folosință.
Părinții elevilor/reprezentantul legal au fost consultați cu privire la apartenenţa la o religie/cult/comunitate culturală sau situații speciale de sănătate care restricţionează consumul anumitor alimente. Posibilitatea de a oferi o masă caldă tuturor copiilor din școala noastră a avut un impact pozitiv asupra procesului educativ, abandonul școlar scăzând cu 20%’’, declară directorul unității de învățământ.
Introducerea unui astfel de program nu este ușor, întrucât a fost nevoie de câteva schimbări în cadrul unitații, cum ar fi aciziționarea unui loc în care masa caldă poate fi servită și consumată, dar și de a găsi un furnizor care să corespundă normelor cerute. De asemenea, în fiecare zi trebuie constituită o prezență a elevilor și până în ora 08:45 comanda de mâncare trebuie făcută, astfel încât hrana să ajungă la timp. Însă, nimic nu este prea greu sau obositor atunci când tot ceea ce faci se realizează cu dragoste față de elevi, așa cum se întâmplă și în cazul doamnei director, care uită de birocrația care trebuie realizată pentru un astfel de program când vede mulțumirea, fericirea și satisfacția de pe chipurile elevilor săi.
Școala Gimnazială Părău oferă o lecție de spirit civic, dând un exemplu celorlalte instituții de învățământ din județul Brașov și nu numai și iși dorește să le poată oferi mulți ani de acum încolo elevilor săi o masa caldă, implicit să le readucă zâmbetul pe chipuri.