Vezi raportul AICI.

În contextul migrației către alte țări sau către alte localități din România, Țara Făgărașului a pierdut un număr semnificativ de persoane. Acest aspect influențează nu doar economia locală, ci și modul de conviețuire în comunitățile din zonă.

Fundaţia Comunitară Ţara Făgăraşului şi-a propus să exploreze și să identifice modurile în care diaspora poate face parte din comunitățile locale prin angajament activ.

În acest scop a fost dezvoltat un proiect amplu de cercetare și cartare a diasporei făgărășene al cărui obiectiv a fost consolidarea comunităților locale din Țara Făgărașului permițând diasporei să devină parte integrantă a comunității locale, prin implicare, dăruire și participare voluntară.

Rezultatele acestei cercetări se regăsesc în “Raportul  privind potențialul de implicare al diasporei în comunitățile din Țara Făgărașului” care prezintă contextul general şi analiza fenomenului migraţiei din Ţara Făgăraşului, disponibilitatea de implicare în comunitate a diasporei făgărăşene precum şi recomandările şi concluziile finale.

Prin intermediul acestui studiu dispunem acum de date despre ariile relevante pentru un segment al persoanelor plecate din zonă. Pe baza acestor date putem identifica modalităţi specifice de implicare a celor plecați în a gândi produse comunitare de interes.

Având în vedere că legăturile cele mai puternice ale diasporei cu zona sunt reprezentate de prieteni și familie, predominant părinți, ne propunem să dezvoltăm şi să implementăm mecanisme de implicare în comunitate și în propria activitate a acestora, precum și a persoanelor reîntoarse în comunitate.

Raportul privind potențialul de implicare al diasporei în comunitățile din Țara Făgărașului surpinde comportamentul filantropic și de implicare comunitară al persoanelor plecate din zona Țării Făgărașului. Pentru a înțelege însă implicarea diasporei, urmărim parcursul de migrație, de la luarea deciziei de a pleca, până, în unele cazuri, la reîntoarcerea în comunitate.

Raportul a fost solicitat de Fundația Comunitară Țara Făgărașului (FCTF) și realizat de Institutul de Cercetare Făgăraș (ICF) și Make Better (MKBT).

Autori: Dr. Ștefan Cibian, (ICF Research Fellow), Dr. Silvia Fierăscu (ICF Research Fellow), Dr. Cristian Moreh (ICF Associated Researcher), Ana Maria Elian, M.A. (MKBT), Dr. Nadia-Suzana Șaptefrați, Dr. Laura Vișan (ICF, Research Fellow), Drd. Anca Florian (ICF)

Raport realizat cu susținerea: Oana Mitea (FCTF), Emilia Ciurchea (FCTF), Marina Neagu (MKBT, ICF), Mihai Șercăianu (MKBT, ICF)

Raportul a fost finanțat print-un grant al Global Fund for Community Foundations.