ZVIC 2018 - Zilele Voluntariatului și Inițiativelor Civice Țara Făgărașului

Evenimentul s-a derulat între 15 și 19 august 2018 în fața Cetății Făgăraș, în cadrul Zilelor Făgărașului, fiind o ediție specială ce a marcat 100 de ani de la Marea Unire.

ZVIC 2017 - Zilele Voluntariatului și Inițiativelor Civice Țara Făgărașului

Fundația Comunitară Țara Făgărașului împreună cu Primăria municipiului Făgăraș și MKBT: Make Better, a organizat în perioada 15-20 august 2017 Zilele Voluntariatului și Inițiativelor Civice Țara Făgărașului ediția a II-a (ZVÎC 2017), în cadrul căruia s-au desfășurat următoarele evenimente:

  • Atelierele altCEVA III au adus împreună două generații diferite din Făgăraș: liceenii și pensionarii, (vârste cuprinse între 16 și 80 ani), cu scopul de a realiza filme documentare sau proiecte de fotografie scurte cu și despre Făgăraș. Proiectele
    artistice realizate de aceștia au fost expuse pe parcursul întregii săptămâni (21-25 August) în cadrul Fundației Culturale Negru-Vodă, sub denumirea: Cotidianul de Făgăraș.
  • Vineri, 25 August, tot în cadrul Expoziției Cotidianul de Făgăraș, ne-am propus să cunoaștem făgărășenii care locuiesc în alte țări și să îi informăm cu privire la inițiativele civice care dau ZVÎC Țării Făgărașului – “Țara Făgărașului e și casa ta!
  • Târgul ONG-urilor în cadrul Zilelor Cetății Făgăraș 2017 prin care ne-am propus să contribuim la sporirea numărului de cetăţeni implicaţi activ în comunitate, la dezvoltarea spiritului asociativ şi la creşterea implicării asociaţiilor şi fundaţiilor din Țara Făgărașului în societate
  • A VIII-a ediție a Cercului de Donatori
  • Atelierul de pictură murală, organizat la Casa Asociaţiilor şi Fundaţiilor (CAF) sub îndrumarea artistului Alexandru Călin care a lucrat cu copiii, tinerii și adulții din Făgăraş pasionaţi de arte vizuale sau care au dorit să îşi descopere şi cultive acest talent. Rezultatul – uimitor! Sperăm să fi fost doar prima inițiativă de acest gen, urmând să vedem cât mai multe astfel de idei care dau viață și culoare clădirilor învechite din Țara Făgărașului!
  • 8 ore peste program pentru o cauză bună, profesioniști în diferite domenii au lucrat împreună pentru a oferi soluţii câtorva iniţiative frumoase şi cu potențial din comunitate.

Între orele 11 și 19, 3 echipe de voluntari specializaţi în IT, arhitectură, peisagistică sau urbanism, au rezolvat 3 teme punctuale propuse de diferite organizaţii din Ţara Făgăraşului:

1. arhitectură – @Home in Făgăraș (Fundația Mihai și Maria Frățilă) – renovarea ȘUREI lui Ștefan Cibian, aflată în Cartierul Galați, la care au participat peste 20 voluntari. Șura lui Ștefan a devenit loc de găzduire pentru diverse evenimente și inițiative: proiecții de film, spectacole de teatru în șură, etc.(galerie foto)

2. urbanism – Făgăraș, Smart City – Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate – atelier la care a participat Primăria Făgăraș, în cadrul căruia s-a discutat despre dimensiunile unui oraș inteligent, urmând o sesiune de lucru practic pe aceste teme.

3. Soluții pentru modernizarea și pietonizarea zonei centrale Făgăraş – Primăria Făgăraș

4. De vorbă cu Făgărașul – proiect conceput și inițiat de Sergiu Mihăilescu, elev de liceu, împreună cu alți 2 colegi ai săi, proiect ce vizează dezvoltarea unei platforme online de comunicare cu făgărășeni sau turiști, despre diverse teme (proiect de inteligență artificială).

Mai multe imagini surprinse in cadrul acestui eveniment găsiți aici !

ZVIC 2016 - Zilele Voluntariatului și Inițiativelor Civice Țara Făgărașului

În 16-21 august 2016 august 2017 a avut loc prima ediție a Zilelor Voluntariatului și Inițiativelor Civice pe care le-am co-organizat alături de MKBT Make Better în parteneriat cu Primăria Făgăraș. Demersul a început din dorința noastră de a aduce în prim plan inițiativele societății civile din zonă, acțiunile și oamenii care schimbă lucruri în Țara Făgărașului și pentru a schița împreună noi demersuri de revitalizare a comunității locale.

ZVÎC s-a desfășurat pe parcursul a 6 zile, 15 -21 august, care au adus împreună ONG-uri, antreprenori, reprezentanți ai presei și ai administrației publice locale, locuitori din Țara Făgărașului și din diaspora făgărășeană, profesioniști din România și din afara țării, toți cu ÎncredereÎnFăgăraș și în capacitatea comunităților locale de a genera schimbări în jurul lor.

Din programul evenimentului au făcut parte un atelier de video storytelling, un training pentru programul Duke of Edinburgh’s Lider Award, un atelier de jurnalism și scriere creativă, o întâlnire cu diaspora făgărășeană, 8 ore peste program pentru o cauză bună și Târgul de ONG-uri în cadrul Zilelor Cetății Făgăraș 2016. Mai multe detalii despre fiecare atelier în parte și programul complet al evenimentului pot fi găsite aici.

ZVÎC 2016 au fost primite cu entuziasm din partea publicului participant, iar subiectele abordate, de la jurnalism narativ și până la crearea unei platforme de dialog cu diaspora, s-au dovedit a avea ecouri puternice la nivelul comunității.

ZVÎC 2016 a fost un eveniment organizat de Fundația Comunitară Țara FăgărașuluiMKBT:Make Better, Primăria Făgăraș și Casa Asociațiilor și Fundațiilor. Evenimentul și-a propus să aducă în prim plan inițiativele societății civile din zonă, oglindind
activitatea lor curentă, nevoile de dezvoltare pe care acestea le au și energia investită în dezvoltarea locală.